Πριν λίγο καιρό βρήκα στο super market ένα μαγικό βαζάκι με καραμέλα γάλακτος (το βγάζει η Bonne Maman, δεν ξέρω αν υπάρχει και από άλλη μάρκα αντίστοιχο) και το πήρα χωρίς δεύτερη σκέψη, για να το αξιοποιήσω σε κάποιο γλυκό –ή και να το φάω με το κουτάλι από το βάζο-. Θα μπορούσα να πω ότι 2 μήνες που έχω να ανεβάσω νέα συνταγή, σκεφτόμουν τι γλυκό να κάνω με την καραμέλα, αλλά θα είναι ψέμα, οπότε δεν θα σχολιάσω καν την απουσία μου και θα προχωρήσω στο ψητό. Ή το γλυκό εν προκειμένω.

Είχα 2 ώριμες μπανάνες στο ψυγείο που αποτελούν εξαιρετική βάση για κέηκ, κακάο στο ντουλάπι και το βαζάκι καραμέλας.

KABOOM!

Σοκολατένιο μπανανοκέηκ με επικάλυψη καραμέλας!

Σοκολατένιο μπανανοκέηκ με επικάλυψη καραμέλας

ΥΛΙΚΑ

1 & ¾ κούπας ζάχαρη (350g)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας σκόνη κακάο
1 & ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 & ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
2 αυγά
2 μπανάνες πολτοποιημένες
1 κούπα ζεστό νερό
½ κούπα γάλα (έβαλα σόγιας)
½ κούπα ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά, δηλαδή τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε όλα τα ρευστά υλικά, δηλαδή τα αυγά (τα χτύπησα πρώτα για 5 λεπτά μόνα τους για να αφρατέψουν πριν προσθέσω τα υπόλοιπα υλικά), τις πολτοποιημένες μπανάνες, το γάλα και το ηλιέλαιο.

Αφού το μείγμα των ρευστών υλικών γίνει ομοιόμορφο, ρίχνουμε λίγο-λίγο από το μείγμα των στερεών, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αυτό. Θα βγει αρκετά πιο υδαρές από το κλασσικό μείγμα για κέηκ, λόγω της μπανάνας. Μην το φοβηθείτε και προσθέσετε κι άλλο αλεύρι, αυτό είναι το μυστικό που το κάνει τόσο αφράτο και ζουμερό!

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα (ή μακρόστενη ή την κλασσική του κέηκ, 24-26 εκατοστά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50-55 λεπτά – κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε ακριβώς πότε είναι έτοιμο, καθώς κάθε φούρνος ποικίλει.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, για να ξεφορμαριστεί το κέηκ μας. Γαρνίρουμε με την καραμέλα γάλακτος και απολαμβάνουμε υπεύθυνα.

Bon appétit!

xxx

 

[H πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

3 Comments on Σοκολατένιο μπανανοκέηκ με επικάλυψη καραμέλας

  1. Αχ το έχω αγοράσει και εγώ αυτό το βαζάκι και ομολογώ ότι απλά το έβαγα σε φρυγανιές και με κουτάλι (ντροπή και όνεδος το ξέρω!!) Πολύ ωραία η ιδέα σου και σούπερ γιάμι το κέικ σου!! Δεν εγγυόμαι την υπέυθυνη κατανάλωση…

    • Μα κι εγώ πρώτα το περιποιήθηκα με το κουτάλι, αλλά και σαν topping είναι απίθανο! Επόμενη ιδέα να το αξιοποιήσω μέσα σε κάποιο γλυκό, αλλά δεν ξέρω πώς θα μου βγει αν ψηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *