Την εβδομάδα που μας πέρασε, την πρώτη εβδομάδα μετά το Μαραθώνιο, το πρόγραμμα και η ζωή μου επανήλθε σε -σχεδόν- φυσιολογικούς ρυθμούς. Βγήκα, ήπια, έφαγα και, κυρίως, είχα χρόνο να φτιάξω ένα γλυκό. Για την ακρίβεια, αυτή τη συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα την έφτιαξα 3 φορές μέσα στην εβδομάδα, κάνοντας 3 διαφορετικές παραλλαγές. Σας προτείνω και τις 3, όπως και τον ελεύθερο πειραματισμό με προσθήκη των υλικών που αρέσουν στις δικές σας γεύσεις, για να απολαύσετε φοβερές, μαλακές μπισκοτάρες βρώμης μέσα σε 15′! Στόχος μου ήταν να βρω κάτι που να μοιάζει με τα πολυαγαπημένα μου μπισκότα βρώμης ΒΙΟΛΑΝΤΑ (είμαι εθισμένη, φωνάξτε έναν ειδικό!), αλλά χωρίς ζάχαρη και με ό,τι υλικά ήθελα εγώ. Η πρωτότυπη συνταγή εβρέθη στη σελίδα του Άκη Πετρετζίκη και, ως συνήθως, της άλλαξα τα φώτα (Άκη πάρε με για σουσέφ στην ομάδα σου, θα μεγαλουργήσουμε!)

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
  • 120 γρ. μέλι
  • 120 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. ξηροί καρποί χοντροκομμένοι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στην κάτω αντίσταση και στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά ζυγισμένα (ναι, ακριβώς στις αναλογίες που αναγράφονται, δεν είμαστε να κάνουμε τρέλες πρωινιάτικα) και τα ανακατέβουμε με μια κουτάλα. Προσωπικά, τα έπλασα με τα χέρια, όπως τον κιμά για τα μπιφτέκια, για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Σε ένα μακρόστενο ταψί, απλώνουμε χαρτί ψησίματος και πλάθουμε μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια). Βγαίνουν περίπου 12-13 μπισκότα. Τα πατάμε απαλά με το χέρι, για να απλώσουν ή τα πιέζουμε με τον πάτο από ένα μικρό ποτηράκι (άμα είσαι πολυμήχανος…). Αφήνουμε απόσταση 2-3 εκατοστά ανάμεσα στα μπισκότα για να μην κολλήσουν, όμως δεν φουσκώνουν και απλώνουν, όπως τα κανονικά μπισκότα. Ψήνουμε για 8′ (στα 10′ αρπάζουν και ξεροψήνονται, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα – πρώτα ψήνουμε πολλάκις, μετά γράφουμε). Τα αφήνουμε να κρυώσουν, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται και εκτός φούρνου, μόλις τα βγάλουμε και απολαμβάνουμε!
Έχω ξαναφτιάξει μαλακά μπισκότα με βρώμη, όπως και μπισκότα με φυστικοβούτυρο. Το ιδιαίτερο με αυτά τα μπισκότα τώρα, είναι -εκτός από την φανταστική γεύση και το εξαιρετικό άρωμα- η ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο για την βάση (αυτό τα κάνει μαστιχωτά, τσιχλωτά, chewy που λέμε και στο Κάτω Παγκράτι), ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε. Τα δοκίμασα και με ταχίνι (πεντανόστιμα) και με φυστικοβούτυρο, καθώς είχα αυτό το καταπληκτικό, αγνό φυστικοβούτυρο από το Εν Καρπώ στη Θεσσαλονίκη. Έβαλα και ξηρούς καρπούς, και ξύσμα καρύδας και goji berries. Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι η πιο απλή, ιδανική για πρωινό ή σνακ για το γραφείο, την προπόνηση ή όπου αλλού νιώθετε μια λιγουρίτσα για κάτι γλυκό. Επίσης, μπορούν να καταναλωθούν και σε περίοδο νηστείας, αφού δεν έχουν ούτε γαλακτοκομικά, ούτε βούτυρο, ούτε αυγά.
Διατηρούνται για 3-4 ημέρες, αλλά ποιον κοροϊδεύουμε, τρώγονται συνήθως από την πρώτη μέρα κιόλας. Όλα.
xxx
[H αρχική συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και θα την βρείτε εδώ]

 

 

4 Comments on Μπισκότα βρώμης με φυστικοβούτυρο

  1. Καλησπέρα!!!

    Θα μπορουσα να προσθέσω ένα μήλο σε μικρά κομματάκια στην συνταγή ή θα χαλούσε κάτι στις αναλογίες συστατικών ή την διάρκεια ψησίματος; Ή μια μπανάνα εναλλακτικα;

    Στην ουσία η διερωτησή μου είναι αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα παρακάτω συστατικά ως βάση μπισκότου:
    100 γρ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
    120 γρ. μέλι
    120 γρ. νιφάδες βρώμης
    1 πρέζα αλάτι

    Και από εκεί και πέρα παίξω με το αν θα βάλω κουβερτούρα ή όχι και τι φρούτο.
    Πχ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού να έβαζα σε μια παρτίδα μπανάνα και σε μια άλλη μηλο.

    Ποια είναι η γνώμη σου; χρειάζεται να προσέξω κάτι μιας και δεν έχω ιδιαίτερη πείρα στην Κουζίνα;

    ευχαριστώ πολύ!!!

    • Η μπανάνα σίγουρα θα δώσει άλλη υφή και γεύση, οπότε και δεν την προτείνω για τη συγκεκριμένη συνταγή.
      Το μήλο, εκτός από κέηκ, δεν το έχω δοκιμάσει σε μπισκότα, οπότε δεν ξέρω πώς αντιδράει. Ταιριάζουν σίγουρα αποξηραμένα φρούτα εδώ.
      Σε κάθε περίπτωση, επικροτώ δοκιμές και πειράματα, έτσι μαθαίνω κι εγώ.

      Καλή επιτυχία!

  2. Κι αν ο φούρνος μας δεν έχει κάτω αντίσταση αλλά μόνο πάνω και κάτω μαζί;

    • Μια δοκιμή θα μας πεί (και θα μας πείσει!). Ή πανω-κατω αντίσταση ή σκέτο αέρα (απλά εκεί ίσως χρειαστούν λιγότερο χρόνο).

      Καλή επιτυχία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *