Ιανουάριος 2006. Είμαι φοιτήτρια στη Φλωρεντία κι ένα βράδυ, κάπου ανάμεσα στο aperitivo και τη βραδινή έξοδο, έχω όρεξη για γλυκό και σκέφτομαι να συνδυάσω 2 μεγάλες μου αγάπες: το γιαούρτι με τη nutella. Υπέρμαχος της άποψης ότι το γιαούρτι πάει με όλα, δεν έβρισκα τίποτα το περίεργο στο να προσθέσω και λίγη nutella και να τα αναμείξω, δημιουργώντας ένα αν μη τι άλλο δροσερό και ελαφρύ (στο μυαλό μου) επιδόρπιο.
Ιανουάριος 2014. Είμαι στο γραφείο, χαμένη ανάμεσα σε τηλέφωνα, σημειώσεις, πληκτρολόγιο, στυλό και καφέ(δες) και θέλω ένα γλυκό (κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν). Ω τι έκπληξη, σαν να εισακούστηκε η επιθυμία μου και κατέφθασε μια nutella με το όνομά μου επάνω (χρόνια υπερκατανάλωσης επιτέλους αναγνωρίζονται). Θυμάμαι τον περίεργο συνδυασμό που έκανα 8 χρόνια πριν και ψάχνω να βρω μια συνταγή να τα εντάξω και τα 2. Και εγένετο κέηκ με γιαούρτι και nutella!
ΥΛΙΚΑ
- 1 γιαούρτι (έβαλα Total 2%)
- 1/2 φλυτζάνι nutella (έβαλα τα 2/3 του βάζου)
- 3 αυγά
- 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.σ μέλι
- 1 κ.σ vanilla extract
- 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
- 1 κ.σ κακάο σε σκόνη (έβαλα ΙΟΝ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 (κάτω αντίσταση και αέρας). Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, το μέλι, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και τη nutella. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σκόνη κακάο και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τη nutella, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Το ρίχνουμε σε μια φόρμα σιλικόνης (για να ξεκολλάει εύκολα) και ψήνουμε για 50-55′ (εξαρτάται και από το φούρνο, γι’αυτό να το ελέγχετε μέχρι να έχει ξεκολλήσει από τη φόρμα γύρω γύρω ή κάντε το τεστ με το μαχαίρι στο κέντρο, μέχρι να μην κολλάει το μείγμα).
Περιμένουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, για να κόβεται εύκολα. Το σερβίρουμε σκέτο ή με nutella on top ή με παγωτό ή με άχνη (ή για τους πολύ τολμηρούς, με μια κουταλιά γιαούρτι στο πλάι).
xxx
[η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]