*δηλαδή γευστικά σαν μελομακάρονα, αλλά με γέμιση χουρμά

“Το ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία που θα υπάρξει το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου, στις 17:33 ώρα Ελλάδας.”. Αυτό διάβαζα στις ειδήσεις και τελικά ξύπνησα στη Νάρνια, με κρύο, ψιλό χιόνι και βροχούλα. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΕΛΑΜΕ;

Αφού λοιπόν ο καιρός κάνει Χριστούγεννα, τι πιο ταιριαστό να κάνω ένα γλυκάκι, μια μπουκίτσα, ένα συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ, εκεί που ξυπνάς από τη μεσημεριανή σου σιέστα και έχεις χάσει την αίσθηση του χωροχρόνου, ωστόσο η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι εκεί, πανταχού παρούσα.

Σας παρουσιάζω τα… χουρμομακάρονα! (το όνομα σκέφτηκε το αγόρι μου, όταν του ζήτησα να επιλέξει ανάμεσα σε χουρμαδομακάρονα και χουρμοκάρονα. Δεν του άρεσε κανένα και σκέφτηκε τη δική του εκδοχή). Τι είναι όμως; Είναι ένα μπαλάκι σε μέγεθος κεφτέ (όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος μπουκιάς), όχι πολύ γλυκό να σε λιγώνει, με πορτοκάλι και μπαχαρικά (εξού και η επίκληση στο μελομακάρονο), γέμιση από πάστα χουρμά με βρώμη και λιναρόσπορο και επικάλυψη σοκολάτας (γιατί γλυκό χωρίς σοκολάτα, δεν είναι γλυκό – είπε κάποτε κάποιος σοφός -> εγώ δηλαδή <-). Το λες και energy ball, το λες και ό,τι του φανεί του λολοστεφανή.

Τη συνταγή την είχα αποθηκεύσει από τα Χριστούγεννα στο instagram (τα εύσημα ανήκουν στο λογαριασμό @healthytasteland), αλλά πέρασε ο καιρός, δεν την έφτιαξα έγκαιρα, μετά είπα “άσε, του χρόνου με το καλό” και σήμερα την ξαναθυμήθηκα, ένεκα καιρού. Είναι πανεύκολη, γρήγορη, δεν λερώνεις 10 σκεύη, δεν θες μίξερ, ούτε φούρνο. Απλά πλάθεις, βάζεις στο ψυγείο για 30′ και απολαμβάνεις.

Υλικά

200 γρ. χουρμάδες (προτιμήστε τους απλούς, οι βασιλικοί τρώγονται ωραιότατα σκέτοι)

3 κ.σ. νερό (από το νερό που μουλιάζουμε τους χουρμάδες)

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γλ. Κανέλα

½ κ.γλ. γαρύφαλλο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

70 γρ. βρώμη

20 γρ. αλεσμένο λιναρόσπορο

40 γρ. αλεσμένα καρύδι

60 γρ. κουβερτούρα

2 κ.σ. λάδι καρύδας

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε βραστό νερό για 10-15 λεπτά, να μαλακώσουν (δεν πετάμε το νερό, θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια). Αλέθουμε τη βρώμη στο multi και ανακατεύουμε σε ένα μπολ, μαζί με τον λιναρόσπορο. Αλέθουμε και τα καρύδια (να κρατάνε, μη γίνουν εντελώς σκόνη).

Σουρώνουμε τους χουρμάδες και τους πολτοποιούμε στο multi, μαζί με 3 κ.σ. από το νερό που μούλιασαν. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε την πάστα χουρμά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τα καρύδια, τη βρώμη και το λιναρόσπορο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν βγει πολύ σφικτό το μείγμα, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. από το νερό των χουρμάδων.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας. Αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει λιγάκι (όχι τόσο ώστε να σφίξει, να είναι ακόμα ρευστή).

Πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια, σαν να κάνουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος. Με τις παραπάνω ποσότητες, μου βγήκαν 15 χουρμομακάρονα.

Τα βουτάμε στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα και τα φέρουμε βόλτες με 2 κουτάλια της σούπας, ώστε να καλυφθούν πανταχόθεν με κουβερτούρα.

Τα εναποθέτουμε (πώς φαίνεται η θεωρητική κατεύθυνση στον άνθρωπο, ε!) σε μια πιατέλα / ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, ώστε να σφίξουν.

Απολαμβάνουμε τις ονειρικές αυτές μπουκίτσες όποια ώρα της ημέρας θέλουμε. Είναι χορτοφαγικές (και vegan, εφόσον η κουβερτούρα δεν έχει καθόλου γάλα), χωρίς ζάχαρη, νηστίσιμες και τουρμποκινητήρες ενέργειας). Διατηρούνται στο ψυγείο (σε κλειστό τάπερ).

Με το καλό να έρθει σύντομα η Άνοιξη, ειδάλλως την επόμενη βδομάδα θα φτιάξουμε κουραμπιέδες παρέα.

xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *