Ναι, πάλι εδώ μετά από τόσο καιρό.

Ναι, αντί να φτιάξω 3όροφη τούρτα μπας και εξιλεωθώ για την πολύμηνη απουσία μου, γύρισα δωρική και ταπεινή με συνταγή ροφήματος.

Όχι, το Κουρκουλάτε δεν είναι κάποιο ομάζ στον Νίκο τον Κουρκούλη.

Καλωσορίζοντας το φθινόπωρο και τον αγαπημένο μου μήνα (τι κι αν διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου) με ένα ζεστό ρόφημα, υγιεινό, θρεπτικό, τσαχπίνικο, αρωματικό και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Φίλες και φίλοι, σας παρουσιάζω το Κουρκουλάτε!

Το ζεστό αυτό ρόφημα έχει σαν κύριο συστατικό τον κουρκουμά και το γάλα (προσωπικά βάζω φυτικό γάλα, καθώς δεν πίνω αγελαδινό ούτε κατσικίσιο ούτε γαϊδούρας ούτε κάτι άλλο εξίσου μπλιαξ!). Στα ξένα blogs θα το βρείτε ως turmeric latte ή και golden latte λόγω του κιτρινοχρυσαφένιου χρώματος που του δίνει ο κουρκουμάς.

Την τελευταία εβδομάδα, πειραματιζόμουν με τις αναλογίες, έβαζα κι έβγαζα συστατικά και είμαι πλέον πανέτοιμη να μοιραστώ τη συνταγή που αρέσει σε μένα. Τα εύσημα για το ευφάνταστο όνομα ανήκουν -όχι στον Μάρκο Σεφερλή, όπως κάποιοι θα σπεύσουν να πουν-, αλλά στον κολλητό μου τον Βαγγέλη που όταν του περιέγραφα τι συνταγή δοκιμάζω, φώναξε πανηγυρικά “ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΙΣ… *drum roll* ΚΟΥΡ ΚΟΥ ΛΑ ΤΕ”

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 κούπα γενναιόδωρη)

  • 300 ml φυτικό γάλα (προτιμώ το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη)
  • 1/2 κουτ. γλ. κουρκουμάς σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλ. κανέλλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλ. μέλι ή αγαύη ή χαρουπόμελο (προεραιτικά, εάν το θέλετε πιο γλυκό)
  • κάρδαμο σε σκόνη (θα το βρείτε ως κακουλέ) για έξτρα άρωμα
  • μαύρο πιπέρι σε σκόνη (για να ενεργοποιηθεί η κουρκούμη και να γίνει χαμός!)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή με χτυπητήρι αυγού ή με το άλλο το μπαμπουδένιο τσουμπλέκι που φτιάχνουμε το matcha . Θέλουμε να ζεσταθεί τόσο ώστε να είναι ένα ομοιογενές ρόφημα, χωρίς όμως να έρθει σε σημείο βρασμού. Όσο ανακατεύετε, θα απελευθερώνονται τα αρώματα από τα μπαχαρικά και θα μοσχοβολήσει η κουζίνα μια πιπεράτη εσάνς. Μόλις αποκτήσει το ωραίο του χρώμα και είναι πια ζεστό, σουρώνουμε (ώστε να φύγει το πολύ ίζημα των μπαχαρικών) και σερβίρουμε στην κούπα μας. Για έξτρα μυρωδιά, μπορείτε να ρίξετε ένα ξυλάκι κανέλλας στην κούπα και να το χρησιμοποιήσετε ως κουταλάκι (ακόμα και μετά το σούρωμα θα μείνει ίζημα από τον κουρκουμά στον πάτο του ποτηρίου, οπότε ανακατεύετε συχνά και απολαύστε το όσο είναι ακόμα ζεστό!

Δεν είμαι ειδική στο να επεξηγήσω τα οφέλη του κουρκουμά, αλλά με μια απλή αναζήτηση θα δείτε ότι χαρακτηρίζεται ως “το πιο ισχυρό φυσικό φάρμακο”, με αντιφλεγμονώδεις, χαλαρωτικές και άλλες ιδιότητες. Ξέρω επίσης ότι το συγκεκριμένο ρόφημα με χαλαρώνει πριν τον ύπνο και με βοήθησε πολύ ως αναπνευστικό τουμποφλό αυτές τις μέρες που είμαι συναχωμένη. Τέλος, καθώς λατρεύω τα μπαχαρικά, είναι μια πολύ γευστική εναλλακτική στα διάφορα αφεψήματα που πίνω από το απόγευμα και μετά (πόσους καφέδες να αντέξει κανείς;).

Όσο ωφέλιμος κι αν είναι ο κουρκουμάς, να πούμε ότι είναι κάτι σαν το παντζάρι: βάφει τα πάντα, καταστρέφει ρούχα, πετσέτες, χαλάκι κουζίνας, οπότε να είστε προσεκτικοί, αλλιώς θα αποκτήσουν τα πάντα μια κουρκουμί απόχρωση, όπου αυτό χυθεί.

Οι αναλογίες που αναφέρω είναι αυτές που άρεσαν στους δικούς μου γευστικού κάλυκες και φυσικά θα προσθαφαιρέσετε ό,τι αρέσει σε εσάς!

Καλή σεζόν!

2 Comments on Κουρκουλάτε

Leave a Reply to Ilias Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *