Καλό μήνα!

Μαζί με την Άνοιξη, τον ήλιο, τα πρωτομπούτια και τις υψηλές θερμοκρασίες, έκανα κι εγώ την επανεμφάνισή μου! Σας έλειψα;

Εμένα πολύ και για να γιορτάσω την επιστροφή της άσωτης (εμού της ιδίας δηλαδή) αλλά και το μήνα που μπήκε πολλά υποσχόμενος, ξαναμπήκα στην κουζίνα με κέφι, μπρίο, νάζι και έβγαλα τα τσιμπράγκαλα για να φτιάξω κάτι νέο.

* Pancakes παντζάρι *

 

Θα ήθελα να μην είστε προκατειλημμένοι και να μην κοιτάτε την οθόνη με ύφος *μπιλιαααααξτιαηδιαεφτιαξεςπαλιρε*. Το παντζάρι είναι ένα πανέμορφο, πεντανόστιμο, θρεπτικό ζαρζαβατικό, που – άμα θέλετε να ξέρετε – χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, για φυσικό χρωματισμό. Το γνωστό σε όλους red velvet cake γίνεται πρωτίστως με παντζάρια και εναλλακτικά με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το έχω δοκιμάσει και στο παρελθόν, για να φτιάξω κέηκ με παντζάρια, αυτή τη φορά είπα να κάνω μια τρέλα και να το φτιάξω σε τηγανίτα.

Ας μη φλυαρώ άλλα, να πέσει το βίντεο παρακαλώ (δεν έχει βίντεο, διαβάστε τη συνταγή παρακάτω και φανταστείτε με να τα λέω με στόμφο και πρόζα)

ΥΛΙΚΑ

– 400 γρ. παντζάρια βρασμένα (επειδή βαριέμαι να πλένω/καθαρίζω/βράζω, παίρνω έτοιμα παντζάρια μαγειρεμένα στον ατμό, για να μη χάνουν κανένα θρεπτικό στοιχείο. Θα τα βρείτε στα supermarket, στα μανάβικα και στα καταστήματα με βιολογικά. Προσωπικά, προτιμώ αυτά από τον Αγρόκηπο Χαλβατζή)

– 300ml γάλα αμυγδάλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

– 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

– 1 μέτριο αυγό

– ξύσμα από 1 λεμόνι

– 1/2 κ. γλ. αλάτι

– ελαιόλαδο για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο multi λιώνουμε τα παντζάρια, μαζί με λίγο από το ρόφημα αμυγδάλου, μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πουρές. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το ξύσμα από λεμόνι, το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου και το αυγό και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατατέβουμε απαλά το αλεύρι με το αλάτι. Αδειάζουμε το ξηρό μείγμα στο μπωλ με τον παντζαροπουρέ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να είναι πια ένας ωραίο χυλός.

Σε ένα τηγανάκι (αν έχετε το μικρό για τα pancakes ή ένα τσέρκι για να περιορίσετε το χυλό στο μεγάλο τηγάνι, ακόμα καλύτερα), ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε μια μπαμπάτσικη κουταλιά της σούπας από το χυλό μας. Πιέζουμε λίγο να απλωθεί πανταχώθεν σαν τηγανίτα και μόλις πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά, αλλάζουμε με μια σπάτουλα.

Όσες τηγανίτες είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, όπου στον πάτο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να τραβήξει το έξτρα λάδι.

Επαλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει ο χυλός μας. Μου βγήκαν 12 τηγανίτες κανονικού μεγέθους, ολίγον στραβοχυμένες ένεκα ελλείψεως ειδικιού τηγανιού, αλλά πεντανόστιμες! Καθώς το μείγμα είναι εντελώς άγλυκο, τα pancakes αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση είτε για αλμυρό είτε για γλυκό συνοδευτικό! Το ξύσμα από λεμόνι που ρίξαμε σπάει την έντονη χωματένια γεύση του παντζαριού και σας διαβεβαιώ ότι κανείς δεν θα καταλάβει τι έχει μέσα αν δεν το πείτε εσείς. Βγαίνουν αφράτα, νόστιμα και με ένα φανταστικό χρώμα!

Σέρβιρα μερικές με μέλι, flakes καρύδας και φρέσκιες φράουλες για πρωινό, ενώ τις υπόλοιπες θα τις φτιάξω αλμυρές (ίσως με κατίκι, πρασινάδα και ξηρούς καρπούς)

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

xxx

 

[Για μια ακόμα φορά, η πρωτότυπη συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη, με τη δική μου αναρχία προσθήκη του ξύσματος λεμονιού]

2 Comments on Pancakes παντζάρι

  1. Πού ωραίο αυτό, που μπορούνε να φαγωθούν και σε αλμυρή εκδοχή! Αυτό που ειπες, με κατίκι και ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι τέλειο! ????????????
    Υ.Γ.: Τα πρωτομπούτια-κλαίω!

    • Θα το κάνω σίγουρα ξανά, με αλμυρό συνοδευτικό (τα υπόλοιπα τα ξαναέφτιαξα με μέλι και φρούτα σήμερα). Πώς να τα κάνω, να μπορείς να τα δοκιμάσεις κι εσύ; Κάποιο άλευρο χρειάζεται για να δέσει.

Leave a Reply to Πελαζί Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *