O Ιούνιος βρίσκεται στην εκπνοή του, το καλοκαίρι έχει έρθει (μόνο ημερολογιακά) και ο καιρός κάνει βαθύ Φθινόπωρο με λονδινί απόχρωση στον ουρανό και βροχές κάθε ΣΚ. Lovely day for a Guinness λοιπόν, να μαζευτούμε σε καμιά pub και να πιούμε ρε παιδιά!

Εν προκειμένω, μαζευτήκαμε σε μια κουζίνα και κάναμε την μπίρα κέηκ. Η συνταγή είναι της μοναδικής Nigella που, αν κάποια αξίζει να λέγεται domestic goddess, τότε είναι αυτή και ο τίτλος της αξίζει δικαιωματικά, hands down που λέμε και στο Παγκράτι.

Guinness cake

ΥΛΙΚΑ

(για το κέηκ)

  • 250ml μπίρα Guinness (όχι, μη βάλετε άλλη μαύρη μπίρα, φυσικά και έχει διαφορά στη γεύση – και δεν θα λέγεται Guinness cake πια. Κανείς δεν το θέλει αυτό.)
  • 275γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 75γρ. σκόνη κακάο
  • 400γρ. ζάχαρη άχνηα
  • 142ml sour cream (δεν βρήκα, έβαλα γιαούρτι κεφίρ, θα σας πω παρακάτω επ’αυτού)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ. σ. υγρή βανίλια (ή 3 σκόνες βανιλίνης, αν δεν έχετε υγρή βανίλια)
  • 2½ κ. γλ. μαγειρική σόδα

(για το γλάσο)

  • 300γρ. τυρί σε κρέμα (full fat, μην μετράμε θερμίδες, κρίμα είναι)
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125ml κρέμα γάλακτος (επίσης full fat, αλλιώς δεν θα θέσει και θα βγει νερομπούλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στην κάτω αντίσταση με αέρα. Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τη μπίρα και το βούτυρο και βράζουμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Προσοχή, μην αρχίσει να κοχλάζει το νερό, κέηκ θέλουμε να φτιάξουμε, όχι  μακαρόνια. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με τα αυγά, τη βανίλια, το κεφίρ και τη σόδα.

[Στο σημείο αυτό να κάνω μια παρένθεση και να σας πω γι’ αυτό το γιαούρτι. Είναι φανταστικό! – δεν είναι πληρωμένο post- και ταίριαξε πολύ στη συνταγή. Κεφίρ βάζουμε και στο red velvet cake εναλλακτικά. Το ξινόγαλα ή κεφίρ αφρατεύει τα κέηκ και είναι καλή εναλλακτική στη sour cream, που η αλήθεια είναι ότι δεν αφθονεί στο Κάτω Παγκράτι. Το συγκεκριμένο του Ολύμπου έχει τέλεια γεύση, είναι ελαφρύ, έχει 1% λιπαρά και μπράβο του! Του αξίζει ξεχωριστή φωτο – κυρίως γιατί το ξέχασα όταν φωτογράφιζα όλα τα υλικά της συνταγής μαζί.]

Όλυμπος κεφίρ

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζουμε τη συνταγή, μετά από αυτό το χαρούμενο διάλειμμα ελεγείας στο κεφίρ. Προσθέτουμε το μείγμα μπίρας από το κατσαρολάκι μας και χτυπάμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί, Σε ένα ταψάκι 20 εκ. ή σε μια φόρμα σιλικόνης (την προτιμώ, δεν θέλει αλεύρωμα και βουτύρωμα πριν το ψήσιμο, σε αντίθεση με τα ταψάκια) αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45-50′ – κάνουμε ΠΑΝΤΑ το τεστ με το μαχαίρι μετά τα 40′ για να δούμε πότε ψήθηκε το κέηκ μας. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο (ζάχαρη άχνη, cream cheese και κρέμα γάλακτος, χτυπημένα καλά στο μίξερ), το οποίο και αφήνουμε να δέσει καλά μέσα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Αφού έχει κρυώσει το κέηκ και σφίξει το γλάσο μας, στολίζουμε το κεήκ, ώστε να μοιάζει με την μπίρα Guinness όταν τη ρίχνουμε στο ποτήρι. Κάτω μαύρη, πάνω κρεμ, λαχταριστός, μυρωδάτος αφρός. ΣΑΤΑΝΙΚΟ or what;!;

Korres Light Mocca

FUN FACT: Για τις φίλες που ρωτάνε, δεν έφτιαξα επίτηδες την ίδια απόχρωση manicure ώστε να προσομοιάζω με αφρό Guinness, απλά έτυχε και πέτυχε! Η απόχρωση λέγεται Light Mocca  #32, είναι του Κορρέ και στο εξής θα γράφω σε κάθε συνταγή τι βερνίκι (όζα για τις φίλες του Βορρά) απεικονίζεται, επειδή γιατί όχι;

 

Καλή επιτυχία & καλό Φθινόπωρο να έχουμε! Cheers!

xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *