Πάει καιρός από την τελευταία μου συνταγή, σχεδόν 2 μήνες. Μέρες σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι, αλλά η επικαιρότητα κέρδισε τη διάθεση για γλυκό και δεν έμπαινα στην κουζίνα, παρά μόνο για να φτιάξω καφέ. Κάποιος ανέφερε τη φανουρόπιτα πρόσφατα και λαχτάρησα πολύ να τη φτιάξω (όπως έχω ξαναπεί, είναι από τα αγαπημένα μου κέηκ και η εξέλιξή του είναι το carrot cake). Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές φανουρόπιτας, προσωπικά μου αρέσει αυτή που είναι κεκάτη, αλλά λίγο πιο στεγνή, με πολλά μπαχαρικά μέσα. Η παράδοση θέλει να κάνουμε τη φανουρόπιτα με μονό αριθμό υλικών κάθε 27 Αυγούστου (του Αγίου Φανουρίου) ή όποτε ζητάμε να μας φανερωθεί αυτό που θέλουμε περισσότερο (προσωπικά ξέχασα να ζητήσω κάτι φουρνίζοντάς την, οπότε θα κάνω διπλή ευχή στην επόμενη).

Φανουρόπιτα με 9 υλικά

 

Tη συνταγή μου την είχε στείλει η Μάρθα πριν 2 χρόνια (Μάρθα, την έφτιαξα τελικά και πέτυχε!)

ΥΛΙΚΑ

3 κoύπες φαρίνα

1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα

½ κουτ. γλ. γαρύφαλο

½ κουτ. γλ. κανέλα

2/3 κούπας ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

½ κούπα καρύδια αλεσμένα

½ κούπα σταφίδες ξανθές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20 εκ. Κανονικά τα ανακaτεύουμε σε ένα μπολ στο χέρι, αλλά εγώ τα έκανα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Σε ένα μεγάλο πoτήρι ανακετεύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι για να αφρίσει. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το λάδι και το ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε τη σόδα με το χυμό και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στον αέρα (κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε πότε θα βγει στεγνό).

 

Βοήθειά μας.

xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *