Ο πλούσιος κήπος της θείας Αρχοντούλας στο χωριό, εκτός από τα μυρωδάτα λεμόνια, είχε και ζουμερά πορτοκάλια. Αφού καταπολέμησα το σκορβούτο κι έγινα σούπερ δυνατή, πίνοντας καθημερινά φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, είχα ακόμα αρκετά πορτοκάλια και δεν ήθελα να φτιάξω πάλι τη γνωστή πορτοκαλόπιτα. Στο ψυγείο υπήρχαν 2 γιαούρτια και αυγά, στο ντουλάπι ζάχαρη και αλεύρι, 1+1=2 και εγέννετο κέηκ πορτοκαλιού με γιαούρτι, αντί για γάλα.

Κέηκ πορτοκαλιού με γιαούρτι

 

YΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

3 αυγά

2 γιαούρτια

250 γρ. βούτυρο

χυμός από 3 πορτοκάλια

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα ποτήρι, διαλύουμε τη σόδα με το χυμό (Προσοχή! Φουσκώνει και ξεχειλίζει, οπότε φροντίστε να έχει περιθώριο το ποτήρι) και το προσθέτουμε στο μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και χτυπάμε για 3′, μέχρι να είναι ομοιόμορφο το μείγμα μας. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 50-55′. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε.

Η υφή του είναι πιο ζουμερή από το κανονικό κέηκ, λόγω του γιαουρτιού και αν το ξεφορμάρετε ενώ είναι ακόμα ζεστό, θα “ξεφουσκώσει” και θα πλακουτσωθεί (το έπαθα και απογοητεύτηκα – πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε).

Bon appétit!

xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *