Ο μπαμπάς μου δεν είναι ζαχαροπλάστης, είναι όμως γλυκούλης (σαν εμένα!) και μερακλής. Δεν ξέρει να φτιάχνει άλλα γλυκά, ούτε να μαγειρεύει, ξέρει όμως να τα τρώει όλα (συγγνώμη μπαμπά, ας είμαστε ειλικρινείς, it runs in the family). Εδώ και χρόνια, κάθε Χριστούγεννα φτιάχνει καριόκες, μια συνταγή που κάπου βρήκε, αλλά με δικές του προσθαφαιρέσεις (και με πολύ αυτοθυσία όλης της οικογένειας να τις τρώει και να λέει τα συν και τα πλην) την τελειοποίησε κι έτσι έχουμε τις περίφημες καριόκες του μπαμπά! Bonus track: η μοναδική, αυτοσχέδια συσκευασία για να βγαίνουν ομοιόμορφα ρολά – σύντομα θα την πατεντάρουμε και θα γίνουμε γκαζίλιονερζ!

Οι καριόκες του μπαμπά μου

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. κουβετούρα (προτιμήσε σταγόνες, λιώνουν και δουλεύονται πιο εύκολα)

200 γρ. παντεσπάνι (αν έχετε όρεξη, φτιάξτε το δικό σας, εμείς πάθαμε Μαρία Αντουανέτα και το πήραμε έτοιμο)

300 γρ. υποβρύχιο βανίλια (το απλό, χωρίς έξτρα αρώματα και γεύσεις – και κυρίως ΟΧΙ μαστίχα!)

300 γρ. ψίχα καρυδιού

2 κουταλιές κονιάκ

3/4 κούπας σιρόπι (2 κούπες ζάχαρη – 1 κούπα νερό – 1 φλούδα λεμόνι – 4 κλαράκια γαρύφαλλο – 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνετε το σιρόπι, βάζοντας πρώτα τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα και τα γαρύφαλλα και αφού λιώσει, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ρίχνετε το υποβρύχιο, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει καλά και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αλέθετε το παντεσπάνι στο multi για να γίνει θρύμματα και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπωλ. Στο multi κόβετε λίγα-λίγα τα καρύδια, μέχρι να γίνουν μέτρια κομμάτια (όχι σκόνη, αλλά ούτε και τεράστια) και τα προσθέτετε στο θρυμματισμένο παντεσπάνι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμειχθούν και τα 2 υλικά και περιχύνετε με το σιρόπι, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βραχεί όλο το μείγμα ομοιόμορφα. Σε μπεν μαρί λιώνετε 300 γρ. από την κουβερτούρα και μόλις γίνει λίιιγο πιο χλιαρή, την προσθέτετε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Και κάπου εδώ, έρχεται η πατέντα του μπαμπά να σας λύσει τα χέρια!

Παίρνετε μικρά μπουκαλάκια νερού (όσο πιο λεία γίνεται, κυλινδρικά, χωρίς πολλές ραβδώσεις και περίεργα σχήματα), κόβετε το πάνω μέρος με το λαιμό και πλένετε καλά το εσωτερικό. Αφού τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει όλη την υγρασία, γεμίζετε τα μπουκάλια με το μείγμα, στουμπώνοντάς το καλά με ένα κουτάλι, για να μην κάνει κενά. Τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και τα αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί, κόβετε με ένα μαχαίρι την άκρη του πλαστικού και ξετυλίγετε προσεκτικά, για να μην σπάσει το μείγμα. Κόβετε σε μικρομεσαίες ροδέλες (περίπου 1 εκ. έκαστη) και μετά ξανακόβετε στη μέση, για να έχετε το τέλειο μισοφέγγαρο.

*χειροκρότημα για την ιδέα του μπαμπά*

Σε μπεν μαρί λιώνετε τα υπόλοιπα 300 γρ. κουβερτούρα και την κρατάτε ζεστή σε χαμηλή φωτιά. Βουτάτε μια-μια τις φέτες καριόκας, γυρνώντας τις και από τις 2 πλευρές, ώστε να επικαλυφθούν πλήρως με τη σοκολάτα. Τις ακουμπάτε σε ταψιά που έχετε καλύψει με φύλλο ψησίματος ή λαδόκολλα και τις αφήνετε 1 ώρα σε δροσερό μέρος να κρυώσουν (όχι στο ψυγείο ακόμα, θα ασπρίσει η κουβερτούρα από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας). Τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο μια-μια και τις διατηρείτε στο ψυγείο.

Οι παραπάνω αναλογίες βγάζουν περίπου 30-40 καριόκες, ανάλογα πόσο χοντρές ή λεπτές θα τις κόψετε.

Καλή επιτυχία & καλές γιορτές από τον pastrykoμπαμπά!

xxx

 

6 Comments on Sharing the kitchen: Καριόκες με τον μπαμπά

  1. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι αναρτήσεις σου, τις παρακολουθώ και βρίσκω τρομερά ενδιαφέροντα όλα αυτά που μαθαίνω μέσα από αυτές! Πήρα μέρος σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και σε πρότεινα κι εσένα επειδή σε εκτιμώ πολύ, ελπίζω να θέλεις να παίξεις κι εσύ!
    http://ameliedeli.blogspot.gr/

    • Γεια σου!
      Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αλλά και την σκέψη σου να με προτείνεις! 🙂

      H Pastryκιά,
      xxx

  2. Οκ, ο μπαμπάς μπορεί να μην είναι ζαχαροπλάστης αλλά σίγουρα είναι πρακτικό μυαλό!
    Αν και εδώ που τα λέμε και στη ζαχαροπλαστική δεν τα πάει άσχημα. Το αντίθετο!
    Μου αρέσουν πολύ οι καριόκες και σίγουρα από τα υλικά σου διαφαίνεται σούπερ η συνταγή! Δεν βρίσκεις και εύκολα εδώ που τα λέμε πραγματικά νόστιμες καριόκες!!
    Καλη σου μέρα!!!!!!!

    • Τα υλικά είναι το πιο σημαντικό βήμα σε κάθε συνταγή! Και ναι, είναι πρακτικός και μερακλής, οπότε οι καριόκες του είναι πράγματι λαχταριστές και ανυπομονούμε να μας τις φτιάξει κάθε χρόνο!
      Καλή επιτυχία και αναμένω εντυπώσεις όταν τις φτιάξεις!

      Pastryκιά
      xxx

Leave a Reply to H Pastrykia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *