Μετά από 1 βδομάδα μουντού ουρανού απόχρωσης λονδινί, σήμερα ξύπνησα με λιακάδα και με όρεξη να φτιάξω ένα γρήγορο πρωινό, για να πάρω δύναμη (και θερμίδες) και να φωτοσυνθέσω σε βόλτες στο κέντρο.

Είχα αλεύρι, αυγά, βούτυρο, πολλές μαρμελάδες, φρέσκα λεμόνια από τον κήπο και ολοκαίνουργιο manicure για να σας δείξω. PANCAKES λοιπόν, τι άλλο;

Pancakes

ΥΛΙΚΑ

1 cup αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλ. baking powder

1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα

2 κουτ. σούπας βούτυρο (το λιώνετε στο μπρίκι)

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι

3/4 cup γάλα (χρησιμοποίησα γάλας σόγιας)

2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι

1 αυγό

3 κουτ. σούπας λευκή ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύετε το ξύδι με το γάλα και το αφήνετε για 5 λεπτά να δέσει. Σε ένα μεσαίο μπωλ ανακατεύετε όλα τα στερεά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, baking powder, σόδα και ξύσμα). Στο μπωλ με το ξύδι και το γάλα, ρίχνετε το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Το ρίχνετε στο μπωλ με το αλεύρι και χτυπάτε καλά με το σύρμα, εως ότου γίνει ένας ωραίος χυλός. Αλείφετε το μικρό τηγανάκι για τα pancakes (μπορείτε και σε μεγαλύτερο, αλλά θα γίνουν πολύ λεπτά, σαν κρέπες – το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά δεν θα είναι αφράτα και μπαμπάτσικα, ως οφείλουν). Ρίχνετε το μείγμα ανά δόσεις (κάθε δόση είναι 1 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ ή μια μεγάλη κουτάλα) και το γυρνάτε όταν δείτε να κάνει φουσκάλες στην πάνω επιφάνεια. Δεν θέλει πολύ τηγάνισμα, αρπάζει εύκολα, οπότε να έχετε το νου σας και να το γυρνάτε μόλις ξεκολλάει από τον πάτω με την σπάτουλα.

Μπορούν να φαγωθούν μόνα τους, με μέλι, ζάχαρη άχνη, κανέλα, μαρμελάδα, φουντουκόπαστα, ακόμα και με αλμυρά (όποιος σκέφτηκε τηγανιτό bacon, να σηκώσει το χέρι του).

Οι παραπάνω αναλογίες βγάζουν 10 pancakes (+1 δοκιμαστικό που έφαγα για το καλό της ανθρωπότητας).

 

Καλή, ηλιόλουστη Κυριακή!

xxx

 

[Η πρωτότυπη συνταγή είναι από εδώ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *