Αυτό είναι το 2ο συν-μαγείρεμα που επιχειρώ και όπως είχα πει και την πρώτη φορά που έφτιαξα πάβλοβα παρέα με την Choc O’Rock, το να μοιράζεσαι την κουζίνα το βρίσκω καταπληκτικό. Ανταλλάσεις ιδέες, γνώσεις, απόψεις (και κουτσομπολιά), αλλά κυρίως δημιουργείς από κοινού κάτι που σε κάνει διπλά χαρούμενο (αν δεν πετύχει, να ξέρετε, φταίει πάντα ο άλλος).

Τη Νατάσα aka natachef τη γνώρισα μέσα από το blog της, όπου πριν 2 χρόνια ξεκίνησε να κάνει ένα online φωτογραφικό ντεμαράζ της δίαιτάς της, ανεβάζοντας 3 φορές την ημέρα λαχταριστά πιάτα με (άγνωστα σε μένα) πρωτότυπα υλικά. Την παρακολουθούσα ευλαβικά και σημείωνα άγνωστες λέξεις για την καρτέλα (σιρόπι αγαύης, σπόροι chia, κλωναράκια μολόχας κλπ). Γνωριστήκαμε σε ένα street food party και έκτοτε ανταλλάσσαμε μηνύματα για υλικά και πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε αναλόγως της εποχής, των συναστριών και της όρεξης που είχαμε. Κάθε φορά σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να φτιάξουμε ένα γλυκό παρέα και όταν ένα πρωί συνανηθήκαμε τυχαία στο μετρό, είπαμε μαζί “το άλλο ΣΚ!”. Το ΣΚ ήρθε, η Νατάσα κατέφθασε σπίτι μου με 18279 σακουλάκια με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γάλα καρύδας και άλλα υλικά που αλήθεια δεν ξέρω πού τα βρίσκει και στρωθήκαμε στη δημιουργία σπιτικής granola tropicana (ναι είναι τροπική γιατί έχει μέσα 3 είδη μούρων, παπάγια και άλλα εξωτικά, αλλά κυρίως γιατί θέλαμε ένα πιασιάρικο όνομα).

Granola Tropicana feat. natachef

YΛΙΚΑ

Για τη βάση

500 γρ. rolled oats (νιφάδες βρώμης δηλαδή)

6 κοφτές κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. γλυκού κανέλλα σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

6 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας λάδι (χρησιμοποιήσαμε ηλιέλαιο, για πιο ελαφρύ)

λίγη βανίλια (είτε σκόνη είτε σε υγρή μορφή)

ψιλοκομμένα ωμά και ανάλατα αμύγδαλα (περίπου 150 γρ.)

Για φρούτα ή ξηρούς καρπούς (γέμιση)

Χρησιμοποιήσαμε 3 διαφορετικά μείγματα:

1) raspberries, cranberries & mulberries

2) αποξηραμένα βερύκοκα, ωμά φουντούκια και ωμά φυστίκια Αιγίνης

3) ξύσμα καρύδας, chips μπανάνας και candied παπάγια (έτσι να τη ζητήσετε, ξέρουν αυτοί)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε πάνω και κάτω αντίσταση. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη βρώμη με το αλάτι, την κανέλλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το λάδι (προσοχή να μη βράσει, θέλουμε μόνο να ζεσταθεί λίγο για να γίνει ενιαίο μείγμα). Ρίχνουμε το μείγμα του μελιού με το λάδι στο μπωλ με τη βρώμη και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να “βραχούν” όλες οι νιφάδες (θα μοιάζει σαν να έχουν γίνει γρομπαλάκια). Τα απλώνουμε στο ταψί του φούρνου χωρίς λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10-15′ στο μεσαίο ράφι. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα (και όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλουμε) και ξαναψήνουμε για 10′. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα φρούτων, ανακατεύουμε για να απλωθούν ομοιόμορφα στο ταψί και ξαναψήνουμε για 5′ (πρέπει να αποκτήσουν ένα ανοικτό καστανό χρώμα, σαν αυτό της καστανής ζάχαρης).

Αφού κρυώσει, τη διατηρείτε σε βαζάκια σε μέρος σκιερό (ιδανικά σε ντουλάπι).

Σερβίρεται με γιαούρτι ή γάλα (εμείς φάγαμε αρκετές -παραπολλές- κουταλιές σκέτες, από το ταψί, γιατί κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί για να μπορέσετε να έχετε έτοιμη αυτή τη συνταγή τωρα δα που μας διαβάζετε).

ΥΓ Η βάση με το μέλι γίνεται γλυκιά, ωστόσο ανάλογα τα φρούτα που θα επιλέξετε να βάλετε, η τελική granola θα διαφέρει σε γλύκα ή ξινίλα (το μείγμα με τα μούρα βγήκε το πιο γλυκό από όλα). Επίσης, κάποια φρούτα είναι πιο ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία, οπότε καλύτερα να ψήσετε το μείγμα πρώτα με τους ξηρούς καρπούς και να προσθέσετε τα φρούτα λίγο πριν το τέλος. Γενικά, πειραματιστείτε!

Νατάσα σ’ευχαριστώ πολύ, θα υπάρξει και 2ος γύρος.

 

Bon Appétit,

xxx

 

2 Comments on Granola Tropicana feat. natachef

  1. Τι ωραίο blog! Και το όνομα του τα σπάει! 🙂 H granola που μας παρουσιάζεις φαίνεται και θρεπτική και νόστιμη. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο blog μου, χρησιμοποιώ αρκετά από τα παραπάνω υλικά στις συνταγές μου. Άρης.

Leave a Reply to H Pastrykia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *